Kipróbált és népszerű ételreceptek és italreceptek a magyar és a nemzetközi konyha világából.
Minden, ami a főzéssel kapcsolatos!

Hogyan tervezzünk vendégséget?

Hogy tetszik másoknak:

nincs értékelve

A gondosan szervezett vendéglátás nemcsak a gyakorlati teendők összehangolt megvalósítását jelenti, de lehetőséget ad alkotói fantáziánk kibontakoztatására is. Mielőtt bármihez hozzákezdenénk, fontos, hogy felmérjük lehetőségeinket: otthonunk vajon alkalmas-e a tervezett program lebonyolítására; megfelelő-e a terek mérete, jellege, berendezése, és mi mindent tudunk – ha szükséges –változtatni rajtuk az esemény idejére.

Ha nagyobb létszámú vendégséget tervezünk, inkább keressünk a célnak jobban megfelelő külső helyszínt, vagy válasszuk valamelyik étterem különtermét. Szabadtéri összejöveteleknél érdemes elkülöníteni a kert bizonyos részeit a különböző funkciók számára: játszóhely, beszélgető- vagy kártyasarok, borozgató- vagy pihenőhely. Meg kell találnunk a mindenki által elérhető büféasztal helyét, de az elvonulást igénylő, intim beszélgetésekét is. Ezeknek megfelelően és a létszámhoz igazítva készítsük elő a bútorokat, párnákat, abroszokat és egyéb kiegészítőket.
A vendégek kiválasztásánál mérlegelnünk kell, hogy a hozzánk közelálló emberek együtt milyen társaságot alkotnak, van-e közös érdeklődési körük.
Gondoljunk arra, hogy vendégeinknek különböző a személyisége, életszemlélete. A meghíváskor illetve az időpont egyeztetésekor tájékoztassuk a meghívottakat arról, hogy kik lesznek még jelen, fölvázolhatjuk közös érdeklődésüket, vagy esetleg fölhívhatjuk a figyelmet bizonyos kényes, kerülendő témákra.
Elvileg előírás, hogy az ember nem hívja meg egy pár egyik tagját a másik nélkül, de gyakorlattá vált a feleséget külön is meghívni, ha a férj külföldön van, vagy éppen azért várjuk őr is az eseményre, mert a férj elfoglaltsága miatt gyakran van egyedül.
A meghívottak összetételében figyeljünk a férfiak és nők arányára, életkorára. Ez főleg a nagyszabású vacsorák esetében szempont, egy összeszokott, baráti összejövetelnél a kötetlenség és fesztelenség fontosabb.
Az időpont kiválasztásakor figyelembe kell venni a vendégek eltérő személyes szokásait, elfoglaltságát, szabadtéri programoknál az időjárás-előrejelzéseket is. Vannak, akik nem szeretnek hétköznap vendégségbe menni, míg másoknak a hétvége nem alkalmas.
Egy komolyabb összejövetel időpontját érdemes 6-8 héttel előbb kitűzni, több időpontot ajánlani, és mindenkivel egyeztetni.
Nem szerencsés összejövetelt szervezni hivatalos ünnepekre vagy más jeles napokra. Senkit sem hívhatunk meg az utolsó pillanatban, nehogy az tegyen az érzése, hogy valaki más helyett van jelen.
Egy sikeres családi vendéglátásban mindenki együttműködik. A családtagok eredeti ötleteikkel járulnak hozzá az esemény sikeréhez: van, aki egy rendkívüli programmal vagy egyedi dekorációval, akad, aki egy különleges étel elkészítésével.
Érdemes végiggondolni azt is, van-e valami, ami elronthatja az örömünket, hogy idejében megoldást találhassunk a zavaró tényezők kiküszöbölésére.
Ha minden lehetőség adott egy sikeres vendéglátás lebonyolításához, készítsünk ütemtervet!
A meghívás történhet szóban (személyesen vagy telefonon), illetve írásban (levélben vagy meghívóval). Az esemény jellegétől függ. hogy melyik meghívási mód mellett döntünk.
A szóbeli meghívást, melynek többnyire időpont-egyeztetés a célja, formálisan követheti írásbeli meghívás is. Hivatalos vagy díszétkezés esetén az írásos meghívó kiemeli az esemény fontosságát. és a vendéglátók figyelmességét, gondos tervezését mutatja.

Értékelje Ön is!

Kérjük jelentkezzen be az értékeléshez!

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!Minden jog fenntartva - Kell egy recept 2012