Kipróbált és népszerű ételreceptek és italreceptek a magyar és a nemzetközi konyha világából.
Minden, ami a főzéssel kapcsolatos!

Rozmaringos-fokhagymás kenyér

Kategória: Receptek/Kenyér
Elkészítési idő: 1,5 óra

Hogy tetszik másoknak:

Nehézség:

Hozzávalók:

1 kg liszt + kicsi a behintéshez
bő 6 dl langyos víz
30 g friss / 3 cs szárított élesztő
2 ek cukor
2 csapott ek só
3-4 ág friss rozmaring és/vagy őrölt szárított rozmaring
2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A "kútfúrás" során a liszt közepébe lyukat készítünk, beleöntjük a víz felét, beledobjuk az élesztőt, a sót és a cukrot, s villával összekeverjük.
Lassan, de határozottan beomlasztjuk a "kút" belső lisztfalát. (Ügyesen, nehogy beszakadjon a kút, mert akkor könnyen szétszalad a víz!) Középen folytatjuk a liszt kevergetését, míg masszív, morzsalékos állagot nem kapunk.
Ekkor hozzáönjük a víz másik felét is, összedolgozzuk vele, s már kicsit harciasabban a maradék lisztet is hozzádolgozzuk, amitől csökken a tészta ragacsossága.
Eközben adjuk hozzá a frissen apróra vágott rozmaringágat és a szintén apróra vágott fokhagymát. Ha nincs friss rozmaringunk, használhatunk őröltet, de a legjobb fele-fele arányban.
Lisztezett kézzel addig gyúrjuk a tésztát, míg az összes lisztet felveszi. (A víz mennyisége a liszt minőségétől is függ, lehet szabályozni.)
A legizgalmasabb rész a dagasztás: kicsit rákapcsolunk, nyomkodjuk, hajtogatjuk, gyúrjuk, pofozzuk, gyömöszöljük, csapkodjuk a tésztát legalább 4-5 percig egyfolytában, míg selymes és rugalmas nem lesz.
Az első kelesztéshez a tészta tetejét belisztezzük, tiszta tálba helyezzük, folpackkal lefedjük, és 30 perc alatt kb. duplájára kelesztjük - lehetőleg valami meleg, párás, huzatmentes helyen.
Ha a tészta duplájára kelt, 30 másodperc alatt átgyúrjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt. Ezután további 30 percig, esetleg 1 órán át kelesztjük, hogy ismét duplájára dagadjon a tészta.
A tésztát gyengéden belisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 185°C-ra előmelegített sütőbe csúsztatjuk.
Mikor megsült, megpaskoljuk a fenekét - ha kongó hangot ad, készen van, ha nem, tegyük vissza még egy kis időre. 30 percig rácson hagyjuk hűlni.

Értékelje Ön is!

Kérjük jelentkezzen be az értékeléshez!

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!



Minden jog fenntartva - Kell egy recept 2012