Kipróbált és népszerű ételreceptek és italreceptek a magyar és a nemzetközi konyha világából.
Minden, ami a főzéssel kapcsolatos!

Citromhéj

Elkészítési idő: 15 perc

Hogy tetszik másoknak:

Nehézség:

Hozzávalók:

citrom
cukor

Elkészítés:

Gyerekkoromban a nagymamám mindig lereszelte a citrom héját és cukorral összekeverve tartotta a konyhaszekrényben, egy csavaros kis üvegben. (Még csak nem is hűtőszekrényben.)

Ennek az a nagy előnye, hogy sokáig eláll, gazdaságos, azonnal használható, kevesebb kell belőle az ételbe, így ha nem kapunk vegyszermentes citromot, kevesebb káros anyaggal kell számolnunk. Hűtőben tartva akár hosszú hetekig felhasználható.

Ha cukorral keverem össze a lereszelt citromhéjat, a cukor felszívja az illóolajat, így a cukornak átadja az ízét, illatát és kevesebb mennyiségtől is intenzívebb lesz a citromos íz az ételben, mintha frissen reszelném hozzá.

Ha csak erre a célra veszek citromot, és a levére nincs éppen szükségem, akkor kicsavarom és a jégkocka tartóban lefagyasztom. Ezután zacskóban tartom, és bármikor kell, pl. teához, csak előveszek 1-2 kockát. A fagyasztás alatt megmarad a C-vitamin tartalma és az íze is.

Egyszerű az elkészítése. A citromok héját alapos mosás után lereszelem és sokszoros mennyiségű kristálycukorral összekeverem. Hogy mennyi cukor kell hozzá, azt nem tudom dekára megmondani, de a citromhéj kb. 3-4-szerese. Ízesítésnél meg annyit teszek az ételbe, amennyit kóstolás után jónak látok.


A receptet azila.gportal.hu küldte be. Köszönjük!

Értékelje Ön is!

Kérjük jelentkezzen be az értékeléshez!

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!Minden jog fenntartva - Kell egy recept 2012