Kipróbált és népszerű ételreceptek és italreceptek a magyar és a nemzetközi konyha világából.
Minden, ami a főzéssel kapcsolatos!

BeerBier, nincs más ehhez fogható...

Hogy tetszik másoknak:

nincs értékelve

Van a Mester utcában néhány figyelemre méltó vendéglátóhely, és közülük is van kettő – méghozzá közvetlenül egymás tőszomszédságában, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. Hogy miért? Mert egyedülálló missziót teljesítenek: az egyikben Magyarországon zömében másutt sehol sem kóstolható sörök fogadnak, míg a másikban kiváló hamburgerek (ez a Black Cab) – és a két üzlet között jelentem van átjárás. Nemrégiben az előbbit – azaz a BeerBier-t látogattuk meg.

Kinek volt már meg a BrewDog Dogma, a SnakeDog IPA vagy az Anchor Steam? Esetleg Anderson Valley Imperial IPA? Esetleg Tuck Barát?

Most szólok, hogy aki nem járt még itt, annak a pénztelenségen és a távolságon kívül nem lehet rá más menetsége – még akkor sem kaphat felmentést, ha nem szereti a sört, mert e megtévesztett populáció 99%-a nem kóstolt mást eddig, mint egyen ízű, kukoricagrízes, komlókivonatos gyári termékeket (ha tetszik népbutítókat), amelyek jobb esetben csak halványan emlékeztetnek – az amúgy nálunk egyeduralkodó – lager típusú sörre (mondjuk a Pilsnerre). E Magyarországon forgalomba kerülő gyári produktumok a ratebeer, beeradvocate vagy az általam nagyra becsült kontár komlókutató oldalain sem ütik meg – egy-két kivételtől eltekintve – a 2.0-át (azaz az elégséges szintet)! De majd meglátod kedves olvasó, mennyire más jelentése lehet a folyékony kenyérnek. És ha ez sem tud meggyőzni, akkor mindegy is, rajtad már úgy sem segíthet senki... Hogy felfedezd, mily sokféle értelmezése lehet a sörnek, ebben segít neked a BeerBier.
Már az első alkalommal lebilincselt és odaszegezett a sörválaszték: skót, angol, amerikai (olykor ausztrál és kanadai) ale-k, ipák, porterek, stout-ok, valamint kézműves magyar sörök szép számmal. De a csapszéken – és az állandó üveges kínálatban – megfordulnak olykor-olykor a németalföldi, bajor és cseh sörök is. „Először teszteljük, azaz megkóstoljuk, illetve utánanézünk az interneten, pl. ratebeer-en, aztán ha tetszett, akkor veszünk belőle és kicsapoljuk, már ha egyáltalán van belőle szállítható mennyiség. Például egy kaliforniai vagy egy ír sörfőzdéből nem olyan egyszerű ideáig eljuttatni egy-egy sört” – mesél a sörkiválasztás folyamatáról Parvesh, a BeerBier egyik üzletvezetője.
Általában négy féle sört csapolnak, mindig változó, hogy milyet, épp amelyikből van szabad hordó – ennek magyarázata az, hogy a kézműves sörök olyanok, mint a jófajta borok, azaz a legtöbb ale-típusú söröket előállító főzdék nem a mennyiségre, hanem a minőségre figyelnek. Továbbá ezeket elsősorban jellemzően a helyi kifőzdében, kocsmában adják el, azaz elsősorban lokális „szűrőbázisra” terveznek, ami így is van rendjén.

A folyó söröket a BeerBier-ben lehetőleg úgy válogatják össze, hogy mindig legyen köztük legalább egy-egy angolszász (angol/skót/amerikai/ír, illetve egy magyar – elsősorban felső erjesztésű (azaz ale- típusú) sör is. Tehát a kínálatban elsősorban az angol típusú söröket (ale-eket) preferálják – de ez nem jelenti azt, hogy lager, bock, vagy épp búzasör ne lenne, ezek is megfordulnak – az üveges kínálatban pedig adottak – de olyanok ezek is, amelyeket nem iszunk mindennap. „Magyarországon még kevéssé ismertek ezek a típusú sörök. Sokkal inkább a német típusú lager-jellegű sörök élnek a köztudatban, ezért is fontos, hogy legyen egy hely, ahol kipróbálhatják ezeket.” – magyarázza ennek az okát Mayer Katalin, – korábban az Egyesült Államokban és Angliában is vendéglátózó – másik üzletvezető.
És, aminek személy szerint nagyon örülök, hogy próbálják helyzetbe hozni, népszerűsíteni a kisebb magyar sörmanufaktúrák remekeit. „Rendszeresen visszatérő vendég a kínálatban a fóti serfőzde Grabanca, a Keserűméz vagy a jászdózsai köleses mellett még alig vagy főként lokális szinten ismert hazai sörkülönlegességek, pl. az ecseri Brandecker vagy a békésszentandrási gyümölcsös sörök (például a népszerű szilvás).
Kocsmánk vendégköre igen változatos, diákok, üzletemberek, az idősebbektől a fiatalokig. Estére – pláne hétvégén – megtelik a lenti rész is, ezért nem árt időben asztalt foglalni, ha nem egyedül megyünk, illetve pláne ha épp forgás van a csapon.

Egy-egy pohár csapolt sör jellemzően 450 és 900 Ft között kapható, ám mivel akadnak közöttük 10% V/V feletti alkohol tartalmú sörök, ezért piccolóval is kérhetünk. A józan és mértéktartó értékeléshez épp elég egyszerre négy fajtát kipróbálnunk, amelyek ízük, színük, megjelenésük szerint eltérő karakterisztikájúak...
A sörök mellé remek sörkorcsolyákat rendelhetünk, például a szomszédban készített hamburger menüket (1700-1900 Ft) vagy eredeti angol chipseket. A Black Cab-ben ugyan nem kérhetők a Beerbier csapolt sörei, de nem túl megerőltető pár métert átsétálni.

A hangulat kötetlen, a pincérekhez vagy az üzletvezetőkhöz bármikor fordulhatunk ajánlásért. Hétvégente esténként finom élőzene szórakoztatja a vendégeket – bár még nem teszteltem ekkor a helyet, a hallottak szerint nagyon passzentos a sör-kortyolgatáshoz és a beszélgetéshez.

Összességében elmondható, hogy a BeerBier nem egy olcsó hely, de amit kapunk itt a pénzünkért, az messze több mint amit bármelyik pesti pubban, és a helyszín (Mester utca) ideális választás: ott van ám a nagy élet!

Alkalmanként olyan egyedi söröket tesztelhetünk Magyarországon elsőként, mint például a BrewDog 18.2% V/V stout-ját, a Tokyot.

Reméljük – akár itt a BeerBier-ben – nem kell sokat várnunk, hogy ehhez hasonlót is láthassunk majd itthon (képek a cambridge-i ale fesztiválról) - cédulákkal a kezükben, izgatottan sört kortyolgató helybélieket.

forrás: szindbad.blog.hu

Értékelje Ön is!

Kérjük jelentkezzen be az értékeléshez!

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!Minden jog fenntartva - Kell egy recept 2012